Uw partner in privacy

 

Nieuws

 • Datalekken door cyberaanvallen bijna verdubbeld

  25-05-2022 | 06:00

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet opnieuw een explosieve toename van het aantal meldingen van datalekken veroorzaakt door cyberaanvallen. Dit aantal is in 2021 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.

  Read more...
 • EDPB: uitgebreide anti-witwascontroles groot risico voor burgers

  23-05-2022 | 16:38

  Nieuwe Europese wetsvoorstellen die financiële instellingen verplichten tot vergaande controles van klanten, moeten flink worden aangepast. Dat vinden de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de rest van de Europese privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).De voorstellen zijn bedoeld om de anti-witwascontroles van onder andere banken uit te breiden. Maar kunnen ertoe leiden dat mensen onterecht geen bankrekening meer mogen openen. En dat gevoelige gegevens over bijvoorbeeld religie en gezondheid zonder noodzaak worden gebruikt.

  Read more...
 • AP biedt raadsleden handreiking AVG

  18-05-2022 | 13:56

  DeAutoriteit persoonsgegevens (AP) heeft een handreiking gemaakt voor gemeenteraadsleden die na de verkiezingen (nog) geen of weinig tijd hebben gehad om zich te verdiepen in de privacywet AVG. Dat is belangrijk, want raadsleden controleren het college van burgemeester en wethouders. Met de handreiking kunnen zijgericht scherpe vragen stellen overde gegevens die de gemeente over inwoners verwerkt. Hiermee komen raadsleden op voor de privacy van de inwoners.

  Read more...
 • EDPB-guidelines voor gezichtsherkenning door politie en justitie

  17-05-2022 | 16:32

  De Europese privacytoezichthouders hebben nieuwe guidelines opgesteld voor de inzet van gezichtsherkenning door politie en justitie. Gezichtsherkenning mag alleen worden ingezet wanneer dat noodzakelijk en proportioneel is, stellen de toezichthouders. En ze herhalen hun pleidooi voor een verbod op gezichtsherkenning in een aantal specifieke gevallen.

  Read more...
 • Nieuwe EU-brede regels AVG-boetes bedrijven op komst

  16-05-2022 | 16:19

  Er komen nieuwe regels aan voor de berekening van boetes voor bedrijven bij overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe regels zijn opgesteld door de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsverband van Europese privacytoezichthouders. Met die regels berekenen alle privacytoezichthouders in de Europese Unie (EU) voortaan op dezelfde manier de hoogte van boetes.

  Read more...

Uit de Media

 

De Nederlandse inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. De overheid wil alles van ons weten en bijna de gehele ministersploeg doet hier aan mee.

Lubach zet dit op satirische wijze neer.

Heeft u al gezien hoe Tom het slachtoffer werd van identiteitsdiefstal? Het internetfilmpje maakt pijnlijk duidelijk wat er kan gebeuren als je te open bent in je gewone leven en je online leven.

"Deel geen persoonlijke of bancaire informatie. Of jij wordt misschien de volgende." Dat is de boodschap van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, helemaal op het einde van een goed vier minuten durend filmpje, gemaakt door het reclamebureau DuvalGuillaume.