Uw partner in privacy

 

Nieuws

 • Toezicht op algoritmes

  15-02-2020 | 12:21

  De roep om toezicht op Artificiële Intelligentie (AI) en algoritmes wordt in de politiek en de samenleving steeds sterker. En niet zonder reden. De AP vindt dat burgers erop moeten kunnen vertrouwen dat er op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens wordt omgegaan. Wij zijn als toezichthouder verantwoordelijk voor het toezicht op de verwerking van persoonsgegevens, en daarmee ook op de toepassing van AI en algoritmes waarbij persoonsgegevens worden gebruikt.

  Read more...
 • AP legt zorgverzekeraar CZ last onder dwangsom op

  14-02-2020 | 09:04

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft na onderzoek bij zorgverzekeraar CZ geoordeeld dat de werkwijze van CZ bij machtingsaanvragen in strijd was met de privacywet. CZ heeft volgens het onderzoek van de AP voor de beoordeling van aanvragen voor een vergoeding van revalidatiezorg in een aantal gevallen meer medische gegevens verwerkt dan noodzakelijk is. Het gaat om aanvragen van verzekerden die medisch-specialistische revalidatiezorg nodig hadden, bijvoorbeeld na een complexe botbreuk of een aandoening aan de motoriek. De AP heeft CZ hiervoor een last onder dwangsom opgelegd.

  Read more...
 • Forse stijging privacyklachten in 2019

  13-02-2020 | 16:57

  In 2019 dienden ruim 27.800 mensen een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege een mogelijke privacyschending. Dat is bijna 79 procent meer dan in 2018. Ondanks maatregelen om klachten sneller af te handelen, blijft de capaciteit van de privacytoezichthouder onvoldoende om burgers snel genoeg te helpen.

  Read more...
 • Datalekmeldingen blijven stijgen

  06-02-2020 | 06:38

  In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen. Dat is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Sinds de invoering van de meldplicht datalekken in 2016 blijft het aantal meldingen stijgen. De AP legt de komende jaren in het toezichtwerk extra nadruk op de digitale overheid en licht om die reden de datalekmeldingen binnen de sector openbaar bestuur uit in haar jaarlijkse rapportage.

  Read more...
 • Blog Aleid Wolfsen: Niet meer dan nodig

  28-01-2020 | 08:37

  Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy en vieren wij onze privacyrechten. Waaronder het recht op informatie, inzage, een menselijke blik bij besluiten en - niet te vergeten - het recht om vergeten te worden. Heeft u de taart al in huis? Als u er hetzelfde instaat als een vriend van mij, vermoed ik zomaar van niet…

  Read more...

Uit de Media

 

De Nederlandse inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. De overheid wil alles van ons weten en bijna de gehele ministersploeg doet hier aan mee.

Lubach zet dit op satirische wijze neer.

Heeft u al gezien hoe Tom het slachtoffer werd van identiteitsdiefstal? Het internetfilmpje maakt pijnlijk duidelijk wat er kan gebeuren als je te open bent in je gewone leven en je online leven.

"Deel geen persoonlijke of bancaire informatie. Of jij wordt misschien de volgende." Dat is de boodschap van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, helemaal op het einde van een goed vier minuten durend filmpje, gemaakt door het reclamebureau DuvalGuillaume.